postheadericon Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne

Wielu osobom Boże Narodzenie kojarzy się z zapachem skórki pomarańczowej, bigosu czy barszczu przygotowywanego na Wigilię. Tradycja bożonarodzeniowa nakazuje, aby na stole wigilijnym pojawiło się 12 potraw i każdej każdy z domowników i osób zasiadających do kolacji powinien skosztować. Obecnie nie ma wymogu, aby dania wigilijne były bezmięsne, jednak w wielu domach tradycja ta jest przestrzegana, jest to pewien element kuchni staropolskiej, który dla wielu osób jest bardzo charakterystyczny ponieważ wyróżnia ten dzień spośród innych.

Poza tym, że atmosfera świąt Bożego Narodzenia jest magiczna i bajkowa, ponieważ ubieramy choinkę, składamy sobie życzenia, łamiąc się opłatkiem, to dodatkowo odświętny nastrój podkreśla obfitość kulinarna. Trzeba zaznaczyć, że głównym akcentem wieczerzy są ryby w wielu postaciach; karp w galarecie, karp po żydowsku i wiele innych. Są one ekwiwalentem mięsa, które nie pojawia się na stole w ten czas. Oprócz tego w skład staropolskiego menu wigilijnego wchodził tradycyjnie przyrządzany barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, staropolski groch z kapustą, kluski z makiem, kompot ze suszonych śliwek lub innych suszonych owoców.

Do dziś kultywuje się tradycyjne sposoby przygotowywania świątecznych potraw, które znacznie lepiej smakują niż te wykonane z półproduktów zakupionych w sklepie. Maku dodaje się do wielu dań bożonarodzeniowych jak również w ciast, należy tu wspomnieć o smakowitych makowcach przyrządzanych z bakaliami i struclach drożdżowych także z makiem. Tradycyjnym polskim deserem jaki spożywano dawniej podczas wigilii były łamańce makowe wraz z kruchymi ciasteczkami. Oczywiście z jedzeniem nie należy nigdy przesadzać, ale kiedy na naszym stole znajdują się takie smakołyki nikt nie może się im oprzeć.