postheadericon Kuchnia staropolska na Wielkanoc

Wielkanoc w Polsce jest bardzo ważnym świętem i silnie związanym z tradycją, z której wywodzi się wiele obrzędów kościelnych oraz staropolska kuchnia i dania przyrządzane z tej okazji. Wielkanoc poprzedza 40 dniowy Wielki Post to okres kiedy wiele osób odmawia sobie spożywania niektórych potraw i słodyczy jako umartwienie i przygotowanie się do świąt. W dawnej Polsce zwłaszcza chłopstwo pościło jedząc przez ten 40 dniowy okres wyłącznie żur, śledzie, kapustę, takie typowo postne potrawy. Dzisiaj jest już trochę inaczej ale także z utęsknieniem czekamy na świąteczne smakołyki. Tutaj pierwsze na myśl przychodzą nam wspaniałe mazurki, wypiekane tylko na Wielkanoc. Przyrządza się je według starodawnych receptur i nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że takie są najsmaczniejsze i najokazalej prezentują się na wielkanocnych stołach.

Jednak nie samymi słodkościami człowiek żyje. Jedną z największych i najsympatyczniejszych tradycji wielkanocnych jest gotowanie jaj na twardo i malowanie ich- czyli przygotowywanie pisanek, które wraz z innymi pokarmami święci się w Wielką Sobotę. Natomiast w Niedzielę Wielkanocną dzielimy się poświęconym jajem. Poza tym w dawnych czasach zwłaszcza na dworach magnackich i szlacheckich przyrządzano wspaniałe dania mięsne. Największe zamieszanie kuchenne ma miejsce w Wielki Tydzień, kiedy to wypieka się ciasta i przyrządza inne smaczne potrawy.

Dużą rolę w regionalnej kuchni wielkanocnej odgrywa chrzan, jego zapach wręcz unosi się nad stołami. Można go wykorzystać do przyrządzenia pasty jajecznej na śniadanie wielkanocne lub w innych celach. Dawne staropolskie obyczaje kuchenne nakazywały przyrządzenie wyśmienitych szynek, kiełbas, salcesonów, prosiąt pieczonych w całości itp.