postheadericon Napoje

Według staropolskiej tradycji napój powinien pokrzepiać duszę i ciało i nie chodzi tutaj wcale o zieloną herbatę ale o inne wspaniałe napoje. Wśród nich znajdują się piwo, miód pitny oraz nalewki wykonane według tradycyjnych receptur. Oprócz tego kawa musiała znaleźć się na stole. W Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza możemy przeczytać jaki rytuał wiązał się z podawaniem kawy. Mało z tym, że należało użyć jak najlepszych produktów i świeżej śmietanki to jeszcze używano odpowiednich naczyń. Kawę podawano w blaszanych imbrykach po uprzednim odpowiednim zaparzeniu oraz filiżankach. Do robienia tego napoju zatrudniana była specjalna osoba zwana kawiarką. Wódkę podczas uczty pili tylko mężczyźni natomiast kobiety wino.

Pijano także miody tak zwane dębniaki, wina węgierskie, araki. Nagminnie pijano piwo oraz delektowano się nalewkami. Wykonywano je z czystej wódki zwanej okowitą. Natomiast przepisy na te wspaniałe napoje były pilnie strzeżone i utrzymywane w tajemnicy. Według nich sporządzano orzechówki, wiśniówki, jarzębiaki, piołunówki i nalewki na miodzie z dodatkiem ziół oraz owoców suszonych i świeżych. Czas oczekiwania na nalewkę wahał się od kilku miesięcy nawet do kilku lat. Większość staropolskich przepisów wymagała odpowiedniego czasu do przygotowania oraz cierpliwości oczekujących na rezultat.

Pierwotnie nalewki były przetrzymywane w zakorkowanych beczkach później do ich wyrobu zaczęto używać szklanych gąsiorów. Nalewki te miały od 30 do 75% zawartości czystego alkoholu tak więc były naprawdę mocne. Nadawały się nie tylko do picia na przyjęciach i biesiadach, ale również miały właściwości lecznicze. Nalewki są nie tylko cenione ze względu na ich walory smakowe ale przede wszystkim na tradycję ich sporządzania. Stały się także polskim znakiem rozpoznawczym tak jak szkocka czy francuski szampan.