postheadericon Staropolski chleb

Wiele osób pamięta zapach chleba z dzieciństwa, chleba wypiekanego w domowym piecu przez babcię lub mamę. Trzeba przyznać, że nie ma nic smaczniejszego i bardziej kuszącego niż świeżo upieczony swojski chleb z chrupiącą skórką. Prawdopodobnie nigdzie na świecie nie ma tak wspaniałego pieczywa jak u nas w Polsce. Przysłużyła się temu wielowiekowa tradycja i świetne receptury, według, których od lat wypieka się u nas chleb. Co prawda tez ze sklepu nie jest już tak pachnący jak ten domowy, ale i tak smaczniejszy niż gdzie indziej.

Wielu Polaków wyjeżdżających za granicę twierdzi, że ciężko kupić dobry chleb tam gdzie jadą a i  obcokrajowcy chwalą nasz polski chleb. W kulturze słowiańskiej jeszcze długo przed nastaniem chrześcijaństwa chleb odgrywał bardzo ważną rolę w ówczesnych obrzędach religijnych. Do dzisiaj zresztą chleb jest świętością zwłaszcza w nawiązaniu do eucharystii. Dawniej przed rozpoczęciem nowego bochenka, znaczono na nim znak krzyża, całowano chleb i uważano, że należna jest mu odpowiedni szacunek.

Obecnie obserwujemy również wiele zwyczajów związanych z pieczywem, jak choćby witanie czcigodnych gości lub nowożeńców chlebem i solą. Sposób wypiekania chleba jest czymś w rodzaju rytuału. Wykorzystuje się mąki: pszenną, razową i żytnią. Dlatego jest to rytuał ponieważ najpierw trzeba przygotować zakwas złożony z mąki żytniej i wody, a następnie odstawić go na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Samo przygotowanie ciasta gotowego do wypieku też trwa kilkanaście godzin wszystko po to, aby ciasto dobrze wyrosło i powstał z niego prawdziwy staropolski chleb a nie zakalec. Warto powracać do tradycji kulinarnych dawnej Polski, choćby po to, żeby zasmakować w prawdziwym domowym wypieku.