postheadericon Tradycje kulinarne

Tradycyjna polska kuchnia od zawsze cieszyła się niesłabnącą popularnością. Zachowane do dzisiaj wspaniałe przepisy i receptury na nalewki i inne smaczne rzeczy to nasz dorobek kulturowy. Swojskie jadło pojawiało się nie tylko na stołach magnackich czy szlacheckich również uboższa część ludności chłopi potrafili przygotowywać smaczne potrawy, w często wyszukany sposób. Każde danie przygotowywano z należytą dokładnością niczym rytuał kulinarny. Liczyła się nie szybkość, ale smak o bogactwo użytych składników.

Wszystko jednak zależało od posiadanych zapasów, chociaż trzeba zaznaczyć, że ludność w dawnych czasach na polskich ziemiach była samowystarczalna. Toteż produkty takie jak warzywa czy mięso zwierząt hodowlanych były dużo cenniejsze, smaczniejsze niż dzisiejsze produkty, które jesteśmy zmuszeni kupować w supermarketach. Zapach pieczeni lub innych potraw mięsnych był tak niesamowity, że dzisiaj rzadko możemy doświadczać takich doznań, chyba, że posiadamy własne gospodarstwo.

Niestety w dzisiejszych czasach jest to coraz mniej opłacalne toteż zanika wiele tradycji także tych kulinarnych. Gotujemy szybko, często wykorzystując dania z torebek. Jednak od czasu do czasu na przykład w okresie świąt niejedna pani domu chce przygotować coś specjalnego i często sięga właśnie po przepisy typowo staropolskie, bo jak tu wyobrazić sobie święta bez bigosu, wspaniałego gulaszu czy przepysznych ciast. Kuchnia staropolska obfituje w to co było plonem ziemi czyli różne gatunki kasz, mąkę żytnią i pszenną, groch, suszone grzyby zbierane w lesie, oraz czego dostarczała hodowla zwierząt czyli kiszone mięso ze zwierząt domowych i dzikich, słoninę, sery domowego wyrobu, masło, jaja, miód pitny i zwykły, którym słodzono potrawy.