postheadericon Tradycyjne ciasta

Wśród tradycyjnych ciast polskich znajdują się babki, pierniki, mazurki, serniki i jabłeczniki. Ich wypiek do dzisiaj cieszy się niesłabnącą popularnością i choć w przemyśle cukierniczym powstało wiele wykwintnych przepisów na różne wspaniałe ciasta, to i tak z chęcią powracamy do tradycyjnych wypieków. Są to smaki z dzieciństwa, zawsze się udają i świetnie smakują. Zapach świątecznego ciasta do najwspanialsza rzecz na świecie. Polska kuchnia słynie także z bogato zdobionych i smacznych mazurków wypiekanych z okazji Świąt Wielkiej Nocy. W tym okresie w wielu domach piecze się różnego rodzaju babki. Należą one do jednych z najprostszych wypieków.

Przygotowanie ciasta na babkę polega na ubiciu jaj z dodatkiem cukru a następnie połączeniu uzyskanej masy z mąką i proszkiem do pieczenia. Całość przekłada się do specjalnej formy i piecze około 40 minut w zależności od ilości ciasta. Wspaniałe wielkanocne baby dekoruje się gałązkami bukszpanu lub polewą wykonaną z kakao, cukru i masła. Natomiast podstawą dobrego piernika jest miód i przyprawy korzenne nadające mu niepowtarzalny smak i zapach. Podobnie jak w przypadku babki uciera się jajka z cukrem a następnie dodaje roztopione masło wraz z miodem i przyprawy cynamon i specjalną przyprawę do pierników.

Obecnie wykorzystuje się w wielu przepisach miód sztuczny jednak staropolska kuchnia poleca prawdziwy miód i użycie sody do wypieku piernika. Często też wypiekano wyśmienite pierniki na piwie. Współcześnie wypiek ciast jest nieco łatwiejszy i szybszy, każda pani domu posiada pomoc w postaci robota kuchennego, który uciera ciasto. Niewiele osób już pamięta co to jest makutra- naczynie, które służyło do ucierania masła, czy jaj z cukrem.