postheadericon Wyśmienite dania mięsne

Dania mięsne serwuje się przy każdej nadarzającej się okazji. Najwięcej pyszności kulinarnych przygotowujemy z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Wtedy to sięga się po tradycyjne receptury marynowania mięsa, pieczenia i wielu innych receptur sprawiających, że dania są pachnące i wyśmienicie smakują. W kuchni staropolskiej w dawnych wiekach wykorzystywano wspaniałe mięso zwierząt hodowlanych i dziczyznę. Niesłabnącą popularnością do dzisiaj cieszą się pasztety i inne wyroby z dzikich zwierząt.

Żeby przygotować potrawę z mięsa, która będzie cieszyć oko i podniebienie gości sięgamy do starych receptur. Przykładem może być schab pieczony ze śliwkami. Wykorzystuje się w tym celu suszone owoce śliwy, mięso wieprzowe i kilka przypraw dodających smaku może to być majeranek, papryka słodka, pieprz i sól. Nie ma nic trudnego w przygotowanie, mięso należy nafaszerować śliwkami opruszyć przyprawami, włożyć do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego podlać oliwą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 1,5 godziny. Podczas pieczenia trzeba pamiętać o polewaniu schabu olejem lub oliwą, żeby nie wysuszyło. Ślina cieknie na samą myśl. Oprócz mięsa wołowego i wieprzowego kuchnia staropolska lubowała się w drobiu zwłaszcza w kaczkach. Ich mięso jest naprawdę smaczne.

Wśród staropolskich receptur znajdziemy kaczkę z jabłkami lub faszerowaną pomarańczami. Najczęściej używano jabłek kwaśnych. Przed upieczeniem mięso należy marynować prze 2, 3 godziny, marynatę wykonuje się z takich przypraw jak papryka i majeranek z dodatkiem oliwy. Natomiast jabłka obrane i poćwiartowane powinny znaleźć się we wnętrzu kaczki. Podobnie postępujemy z użyciem pomarańczy, które także wkłada się do brzucha kaczki i starannie opieka w piekarniku. Po upieczeniu kaczkę w całości podajemy na stół.